Virtuelle hometrainere – Software

Når man snakker om virtuelle hometrainere eller smarte hometrainere, som de er kommet til at hedde indenfor den sidste tid, så er det faktisk ikke selve hometraineren, som er særlig smart men i langt højere grad den software, som bliver brugt til at skabe et virtuelt miljø, hvor man kan køre mod andre eller hvor man blot kan holde øje med sine data og sine forbedringer. Der skal naturligvis være nogle fysiske mekanismer til stede for at det kan lade sig gøre, men langt det meste ligger i den kode, som får softwaren til både at kunne vise ”bjergene” og at skabe den rigtige flydende modstand, når man begynder at køre op af bakken.

For rigtig meget af softwaren gælder det, at den kun gælder til den pågældende producent, men nogle af producenterne som fx Bkool har lavet softwaren, så den kan bruges som tredjepart på andre hometrainere end blot deres egen. Og for rigtig mange kan det godt betale sig, at man vælger at bruge software fra Bkool i stedet for producentens egen. For langt de fleste producenter kræver et abonnement og alternativt skal man betale for de forskellige ruter og videoer og dette kan godt løbe op i længden.

En af de helt store fordele ved at vælge Bkool er, at man dels får alt for 10€ pr. md. og at man har mulighed for at pause sit abonnement i de måneder, hvor man ikke bruger det. Ulempen er at man selv skal huske at sætte sit abonnement på pause i de måneder, hvor der er vejr til at køre uden for i stedet.

Der er også meget stor forskel på, hvordan de forskellige producenter vælger at vise deres ruter. Nogle fx Tacx vælger at benytte sig af Street View og Google Maps, mens fx Bkool selv viser det hele fra deres eget system af. Ulempen ved at bruge Bkools system frem for noget, der kan hente data fra fx Street View er, at man kun har adgang til de ruter, som der er nogen, der har optaget og delt, mens man med Street View næsten har ubegrænsede ruter.

Når alt dette er sagt, så skal man stadig huske, at ens hometrainer ikke er bedre end selve den fysiske hometrainer og at det ikke hjælper at købe noget lækkert software til en maskine, som ikke er i orden i materialer og tekniske funktioner. Hvis man fx har en hometrainer, hvor der er meget slip mellem rulle og hjul, så kommer det bare ikke til at føles mere realistisk at køre op af et bjerg, bare fordi at man har det rigtige software.