Hvilken hometrainer er bedst?

Hometrainere er mange ting – derfor skal du tænke dig om inden du vælger.


En hometrainer er ikke bare maskinen du sætter cyklen op i og tramper der udad på en regnvejrs dag. Derfor er det vigtigt at du gør din nogle overvejelser om, hvad det er du gerne vil bruge hometraineren til.

Hometrainere kan i dag både være simple indretninger til at varme op eller ned på efter et løb. De kan også være avancerede træningsmaskiner der hjælper dig med nøjagtige målinger af puls, kadence, watt, fart samt kan styre dine intervaller.

Hometrainer med video  – interaktive hometrainere.

En hometrainer kan også tage dig til sydligere himmelstrøg via brug af interaktiv træning med video eller direkte internetadgang. Med en såkaldt interaktiv hometrainer kan du komme ud og køre på et af de berømte tour bjerge eller en af de legendariske etaper. Uanset om det skal være enkelte bjerge eller hele løb, så er det i dag muligt at sidde på cyklen i stuen og via interaktiv dvd eller direkte på nettet køre og ikke mindst føle strabadserne fra de rigtige løb.

Hvad bruges de forskellige hometrainere til.

Hvis vi skal opdele hometranierne kan vi starte med den almindelige magnetiske hometrainer, som ofte bruges til opvarmning før løb og til at rulle af på efter løbet, den næste er den også meget almindelig hometrainer med fluid modstand og til slut har vi den noget mere tekniske interaktive hometrainer.

Den almindelige hometrainer med magnetisk modstand.

Den mest almindelige hometrainer er den , som vi mange gange ser på tv, når rytterne sidder foran turbussen og varmer op inden de store etapeløbs enkeltstarter.

Ligeledes benyttes denne simple hometrainer også ofte til at rulle af på, når rytteren er færdig med enkeltstarten.

Tekniske detaljer om hometrainer med magnetisk modstand.

Dette er en meget enkelt hometrainer, hvor man kan vælge flere indstillinger for den magnetiske modstand fra styret.

Anvendelsesmuligheder:

Denne type benyttes hovedsageligt til opvarmning og afrulning i forbindelse med løb. Man kan også bruge den til vintertræningen, men den giver ikke de store udfordringer og der kan ikke tilsluttes måleinstrumenter til at styre træningen.

Eksempler på hometrainere med magnetisk modstand:

Hometrainer basic, Elite Nove Force, Elite magnetic, Elite Qubo.

Hometrainer med fluid modstand.

Vil du ofre lidt mere og samtidig have mere udfordring og muligheder for at bruge hometraineren som træningsredskab, så bør du gå efter en hometrainer med fluid modstand.

Tekniske detaljer omkring fluid hometrainer.

Fluidmodstand er i stedet for magnetisk modstand og giver en mere glidende modstand. Enkelte modeller kan desuden tilsluttes App, så du kan udlæse dine data, så du kan analysere din træning og benytte dine data til at måle fremgang, tilbagegang eller til at planlægge din træning efter. Samtidig kan du så tilrettelægge din træning med intervaller, arbejde med syregrænser, Watt osv.  En af de mest avancerede i denne gruppe er uden tvivl Kinetic Rock and Roll 2,0, som den eneste på markedet, kan du stå op på cyklen og svinge den fra side til side, nøjagtigt som på landevejen under en spurt eller op ad.

Anvendelsesmuligheder.

Denne type hometrainer er perfekt til at holde formen ved lige i løbet af vinteren og man har mange muligheder for at benytte den til måling og forbedring af alle aspekter i cykeltræningen.

Eksempler på hometrainere med magnetisk modstand:

Elite Novo powerpack, Elite Qubo Fluid, Kinetic Road Macihne 2,0, Kinetic Rock and Roll 2,0.

Interaktive hometrainere.

De seneste år har hometrainere taget et stort skridt ind i den digitale verden. Her kan du køre på video ruter af rigtige bjerge eller etaper sågar hele løb fra de helt store kendte løb som fx Tour De France. Enten på computeren via dvd eller direkte på nettet. Det er også muligt at køre løb eller træning sammen med dine kammerater direkte på nettet. Nogle modeller kan også opsamle dine resultater så du sener kan analysere og planlægge din træning.

Tekniske detaljer omkring interaktive hometrainer.

Den interaktive hometræner, kører på impulser fra enten nettet eller dvd. Disse impulser generer en modstand ved hjælp af en elektromagnetisk motor. Det giver en helt unik mulighed for at føle en stigning eller en nedkørsel. Nogle af disse hometrainere kan simulerer stigninger op til 20% og det er uden du rører dig ud af flækken.

Anvendelsesmuligheder.

Det bliver ikke mere naturtro at træne indendørs end at bruge en interaktiv hometrainer. Nogle med en grafik så det er som at være på stedet, andre med realityvideo. Ved at de styres elektronisk, giver det også uanede muligheder for at opsamle data. Disse data kan analyseres i forskellige, udformede træningsprogrammer.

Eksempler på hometrainere med magnetisk modstand:

Elite Real tour, BKooL

Opbygningen af modstanden.

De enkelte fabrikanter har forskellige måder at opbygge modstanden i motoren på hometraineren. Den mest almindelige måde at regulere modstanden på er den magnetiske motor. Den er opbygget med to svinghjul. Hvorpå der er monteret magneter. Disse magneter kan justeres tættere eller længere fra hinanden og derved fremkommer modstanden, dette styres med et håndtag på styret. Der er fra 5 til 8 trin på de fleste hometrainere af denne type. Ulempen ved denne trin indstilling er, at modstanden er stationær uanset hvor hårdt du træder i pedalerne. Når du træner på denne type vil det derfor ofte blive meget monotomt at sidde og cykle på.

En anden og mere naturtro metode, er i stedet for at bruge en fluidmotor. Fluidmodstanden har også på nogle modeller magneter, som kører i en væske sammen med et møllehjul der kører rundt i væsken, det betyder at modstanden øges, jo mere du træder i pedalerne.

Med denne metode kommer vi så tæt på naturens love som muligt. Når hastigheden øges til det dobbelte, firdobles modstanden.

Ovenfor ses et tværsnit af en fluid motor fra Kinetic. Deres motorer udmærker sig ved at væsken er medicinsk silikone. Denne type silikone har den egenskab at den ikke påvirkes af varme, det betyder, uanset hvor længe du har kørt på hometraineren vil opleve samme modstand. Det giver muligheden for meget nøjagtige målinger.