En hurtig indsigt i valget af hometrainer

Udviklingen i hjemmetrænere over de sidste år

Når man skulle vælge et alternativ til at komme ud i kulden om vinteren for et årti siden, stod valget typisk mellem en hometrainer med væskemodstand eller med magnetisk modstand. Muligheden for at benytte sig af træningsruller var til stede, men var for de fleste ikke noget, som man tog med i sine overvejelser.
Herefter kom der en periode, hvor træningsrullerne kom mere og mere med i fokus, når man skulle vælge træningsmaskine og træningsruller er også rigtig gode til at varme benene op og de har desuden en stor fordel i, at ens cykel ikke er låst fast.

Der er i dag dog kommet så mange forskellige hometrainere og specielt de interaktive hometrainere har fået et godt tag i markedet.

Hvorfor vælge en hometrainer kontra ruller

Træningen på en hometrainer føles fuldstændig som at køre en tur udenfor, men maskinen kan bare langt mere end blot at simulere en cykeltur. Hvis man dykker lidt dybere i dataen, så kan man se, at både en analyse af data og brugen af træningsfunktionerne, giver muligheden for at blive en langt bedre cykelrytter, hvis man benytter alle de muligheder, som maskinen byder på.
Hjemmetræneren giver muligheden for at benytte specifikke træningsprogrammer, som an forbedre fx en ensartet og rundt tråd, evnen til at ramme de rigtige watt og meget mere.

Mange af disse funktioner er en af grundene til, at flere og flere cykelryttere vælger en hometrainer i stedet for at køre på et sæt træningsruller med wattmåler på.

Oversigt over mulighederne

Da der både findes træningsruller, hometrainere med magnetisk modstand, væskemodstand eller helt uden nogen mulighed for at justere modstanden på hometraineren. Og så er der desuden kommet en helt ny dimension at tage hensyn til – nemlig hvor meget smart funktionalitet, at man vil have i sin hometrainer og hvilken platform, man har lyst til og behov for at være på. Så hvis du synes, at valget er lidt uoverskueligt, at skyldes det, at det ER uoverskueligt.
Hvis man så også kigger lidt i det økonomiske aspekt, så bliver det endnu mere besværligt at træffe et valg, da man kan få hometrainere i så mange forskellige prisklasser lige fra omkring 1500 kr. for en billig men brugbar hometrainer og til over 20.000 kr, hvis man vil have toppen af kransekagen.

Valget af hometrainer

Valget af hometrainer kan være utroligt svært, fordi man ikke blot skal tage stilling til, hvilken prisklasse man gerne vil indkøbe i, men også til en lang række andre ting.

Smart hometrainer / interaktiv hometrainer

I dag er rigtig mange på jagt efter en interaktiv hometrainer også kaldet for en smart hometrainer, og hvis man bevæger sig i den retning, så bør man være opmærksom på, at rigtig mange af modellerne ikke kan snakke sammen og at man derfor i mange tilfælde vil have gavn af at vælge en hometrainer i samme mærke som ens cykelkammerater. Nogle af modellerne som fx Bkool kan dog bruges til flere andre mærker, så hvis man kan finde en model, som er kompatibel den vej rundt, så kan det også være en mulighed.

Cykeltræner kun for motionens skyld

Hvis man ikke har brug for at ens hometrainer er i besiddelse af noget specifikt software op mod andre, så er der rigtig mange modeller at vælge imellem. I store træk minder mærkerne dog om hinanden og så er der alligevel nogle mærker, som generelt skiller sig ud fra de andre og i andre tilfælde er de blot i besiddelse af nogle modeller, som er væsentligt anderledes end gennemsnittet.

Hometrainer producenten Kinetic

En af de producenter, som skiller sig en del ud er Kinetic med deres Rock an Roll model. Kinetic leverer som de eneste i skrivende stund en hometrainer, som kan skabe et helt realistisk træningsforløb, da den med Rock og Roll funktionen tillader at man kan stå op og træne og bevæge sin cykel fra side til side som under rigtig landevejskørsel. Under beskrivelsen af Kinetic kan du læse meget mere om selve producenten og om et udpluk af deres forskellige modeller.

Højdespringeren på det danske marked i 2016

En anden producent, som er værd at kaste et øje på er Tacx, som har vundet et kæmpe indpas på markedet de seneste år. Tacx har sin berettigelse som den store spiller på markedet i leveringen af nogle meget prisbillige produkter af en uforventet høj kvalitet. Tacx kan fx levere en af de meget eftertragtede smart hometrainere til brug uden baghjul til priser på under 9000 kr. Man kan godt få en hjulløs hometrainer til billigere priser, men hvis man ser både på software, hardware og ikke mindst støj, så bliver Tacx den helt store vinder på området. Fordelen ved at køre på denne type hometrainer er, at man ikke skal have et ekstra baghul stående eller skal til at skifte om til hometrainerdæk.

Personlig coach og smart trainer

Det som har vundet meget indpas hos de såkaldte smarte hometrainere er, at de kommer med noget software, som gør dem i stand til at fungere som din personlige coach. Uanset dit nuværende niveau eller din målsætning, så kan din digitale coach følge dig hele vejen og give dig råd og anvisninger baseret på dine historiske data. Samtidig har din personlige coach hele tiden snuden nede i en masse andres data og kan på den måde blive bedre og bedre til at forudse og guide dig. Hvor en almindelig personlig coach kun er i kontakt med en vis mængde personer og dermed også har adgang til begrænsede mængder data, har din digitale coach fat i mange tusinde forskellige personers data. Da det samtidig er en maskine, kan denne personlige coach også behandle disse data meget hurtigere og derved udregne en masse statistikker for en formodet forbedring baseret på små detaljer.
Langt de fleste træningsapps indeholder er hav af forskellige programmer til at træne efter og de følger ganske gratis med appen. Så i stedet for, at man får tilrettelagt et træningsprogram en gang, så kan man have adgang til en hel masse forskellige og det bedste er, at de tilpasser sig din træning undervejs. Hvis du fx performer dårligt en periode, så tilpasser programmerne sig ind aktuelle form.

Uddannelsesplaner

Desuden giver mange apps og live communities dig adgang til en lang række såkaldte uddannelsesplaner. Dette er i reglen også træningsprogrammer, men består af enkelte små bidder, hvor man fx kan vælge at træne tråd, kadence eller på puls. Der findes et hav af sådanne små enkeltstående programmer, som kan være med til at sørge for, at du kommer i langt bedre form og desuden bliver knivskarp på de områder, hvor du selv føler, at der er mest at hente.

Hometrainer kit eller sæt

Når man benytter sig af en hometrainer, så vil man uden tvivl få brug for at tilkøbe sig noget hometrainer tilbehør. Her er ikke tale om udstyr til hverken en selv eller i den forstand udstyr til sin cykel. Men ved at bruge sin cykel sammen med en hometrainer er der nogle ting, som man ikke kan undvære. Nogle producenter vælger at sælge deres produkter i hele sæt eller i kits. Der er flere grunde til at vælge denne løsning og faktisk vinder brugertilfredsheden over det mersalg, som et sæt eller et hometrainerkit giver.

Brugertilfredsheden højnes med et hometrainerkit

Hvis en bruger køber en hometrainer og ikke køber noget ekstraudstyr med, så vil han eller hun helt sikkert ikke få den samme glæde af sin hometrainer, som hvis der var blevet købt noget med. En af de værste ting ikke at have en nok en forhjulsblok. Man skal bruge en forhjulsblok, hvis man benytter sig af en hometrainer, hvor man kører med sit eget baghjul på. Det som sker i denne model er, at man løfter cyklens baghjul op for at kunne kører ovenpå rullerne. Hvis man antager, at cyklen fra starten af passede til rytteren, så vil denne nu sidde meget ned ad bakke på cyklen og derved ikke have den optimale stilling. For at kompensere for dette, kan man bruge en forhjulsblok, som man hæver cyklens front med. På den måde får man igen cyklen op i normal water.
Foruden en forhjulsblok vil langt de fleste brugere og deres omgivelser blive rigtig glade for en træningsmåtte. En måtte dæmper støjen en del og giver også en meget mere behagelig træningstur.

Desuden følger der er mange træningskits en pulsmåler til bluetooth med, så man ikke behøver købe et pulsur, men blot kan koble det medfølgende pulsbælte på sin tablet eller telefon

Dæk betyder rigtigt meget

Noget andet, som man bør være opmærksom på er, at der er rigtig meget comfort og på sigt også penge at spare i at købe sig nogle gode hometrainerdæk.
I korte træk risikerer man at ødelægge sine almindelige dæk på en hometrainer. Man skaber et alt for stort slid på rullerne og så risikerer man, at det varme gummi flyver af dækket og rammer både væg, vinduer og måske ting, som er af vigtigere betydning.