Træningsruller blev som ofte førhen kun brugt til opvarmning eller afrulning i forbindelse med cykelløb. Det var meget almindeligt at varme op på ruller inden enten enkelstart eller i endnu højere grad i forbindelse med cykelløb på banen.
De nye typer ruller der er på markedet, gør dem dog også endnu mere anvendelig til træning indendørs. De nye ruller fås med modstand, som gør det muligt at intensivere træningen på dem, så de kan bruges som en erstatning for en almindelig hometrainer. Desuden har rullerne den fordel i forhold til hometraineren, at du selv skal holde balancen. Det giver en øget styrkelse af hele overkroppens muskulatur.
Hvordan virker en træningsrulle.
Den er i sin udformning meget enkelt opbygget. Rullen består af et stativ, 3 ruller og en elastik. De to af rullerne sidder monteret i den ene ende af stativet og den sidste i front. Fra den forreste rulle og til den forreste af de to bagerste ruller er monteret et kraftigt gummibånd. Dette gummibånd sikre at forhjulet også kører rundt når du træder i pedalerne.
Hvordan monteres din cykel i rullerne.
På de fleste ruller sættes cyklen blot op på den med baghjulet på de to ruller bagerst og forhjulet hvilende på den enlige rulle i front. Cyklen spændes ikke fast på træningsrullen. Der findes også modeller hvor forhjulet tages af og monteres i en bøjle, det gør det selvfølgelig noget nemmere at holde balancen. Men her går du glip at muligheden for at træne og stramme kropsstammens muskulatur op. Når du selv skal holde balancen, bruger du overkroppen til at holde balancen, herved bliver muskulaturen strammet op og med tiden endnu mere smidig. De fleste cykelryttere får ikke styrket overkroppens muskler i tilstrækkelig grad, når de sidder på en hometrainer, fordi de ikke skal holde balancen medens de cykler.
Hvilke typer er der og hvad er forskellen.
Som nævnt findes der i dag flere typer af træningsruller. Den lad os kalde den for den almindelige type og moderne type. Den almindelige træningsrulle er uden indstillingsmuligheder og her bruger du gearene på cyklen til at justere rullemodstanden under træningen eller opvarmningen. På de mere moderne typer kan modstanden indstilles i forskellige trin. De mest avancerede ruller har en digital justerbar modstand, der justeres fra et panel på styret. Modstanden opstår på de fleste ved hjælp af magneter, der er monteret på til svinghjul der kører ved siden af hinanden. Det er afstanden mellem svinghjulenes magneter der bestemmer modstanden. Justeringen af modstanden foregår ved at man flytter svinghjulene tættere eller længere fra hinanden. Enten manuelt ved et håndtag på styret, der ofte har et antal faste trin. På den nyeste og dyreste kan modstanden styres elektronisk gennem en boks der kan indstilles. Det er samme teknik man bruger på de hometrainerer der styres via et interaktivt univers på en pc.
For at få en cykelrulle til at passe til ens cykel, kan en del ruller justeres. Dette gøres oftest ved, at man kan flytte på rullerne, så afstanden bliver ændret mellem den den forreste rulle og de to bagerste og andre ruller kan også justeres i bag, så man kan bruge dem til flere forskellige størrelser hjul.
Materialer og deres betydning.
Der er stor forskel på de materialer den enkelte træningsruller er fremstillet i. Det er først og fremmest prisen der er afgørende for dette valg. Om stellet er fremstillet i stål eller aluminium. Om rullerne har lukkede industrilejer og kvaliteten af disse. Rullen er ofte fremstillet i stål med en belægning af plast, andre fremstillet i termoplastik materiale. En ramme fremstillet i aluminium vil være lettere end en stålramme. Hvis man kun bruger rullen hjemme betyder det ikke så meget om den er i stål eller aluminium. Hvis man derimod skal have rullen med sig rundt til cykelløb, er det klart en fordel at have en let træningsrulle. Nogle har forhøjet siderne i enderne på rullerne så man ikke så let kører af. Derudover kan de fleste slås sammen så de ikke fylder så meget når de ikke er i brug. Om rullen skal have lukkede eller almindelige lejer, afhænger dels af hvor meget man bruger rullen og af om man bruger den meget udendørs eller om man kun bruger den indenfor. En cykelrulle som bruges meget udendørs bør altid have lukkede lejer for at undgå at der kommer snavs ind og ødelægger lejerne. Det lukkede industrileje holder helt klart længere end et billigt leje, men igen hvis rulle står inde og bruges ind imellem, vil dette leje kunne dække behovet for de fleste. Rullerne som hjulene kører på er også opbygget på forskellig vis. De billigste er ofte et jernrør med en plastik belægning, og de dyrere er støbt i et termoplastisk materiale der samtidig er lydsvagt.
Hvor adskiller træningsrullerne sig fra hometraineren.
På hometraineren har du cyklen spændt fast og skal derfor ikke koncentrere dig om at holde balancen mens du træner. Det betyder omvendt at det giver større frihed til at træne intervaller og syregrænsetræning, fordelen ved at træne syretræning på en hometrainer er den at man kan styrer pulsen meget nøjagtigt, når der ikke kommer påvirkninger udefra så som faldende eller stigende vejbaner og vinden har selvfølgelig ingen indflydelse indendørs. Hvorimod træningsrullerne giver mulighed for at træne balancen på cyklen under træningen, så hele overkroppens muskulatur bliver strammet op. En af de ting den fleste cykelryttere lider under, er at deres muskulatur i ben er utroligt stærk men overkroppens muskler er ofte ikke styrket ordentligt.
En anden væsentlig forskel er, at når du kører på hometraineren udvikler du ekstrem varme, som ødelægger dig cykeldæk. Træningsrullen fordeler varmen meget bedre og er derfor ikke så hård ved dine dæk. Der er derfor ikke nødvendigt at investere i specielle dæk.
Når du træner på en træningsrulle sider du desuden på sammen måde på cyklen som på landevejen, det giver desuden mulighed for at afprøve forskellige siddepositioner på cyklen. På hometraineren er baghjulet ofte løftet over gulvniveau og for at kompenserer for dette bruger man en kile under forhjulet, for at nå samme højde på for- og baghjul. Det er dog aldrig den helt optimale løsning.
Overkroppens muskulatur bliver styrket.
Ud over at din motorik bliver væsentligt forbedret, styrkes din krops centrale muskler og ryggen også styrket. Mange oplever en forbedring af deres evne til at ligge i et felt og andre siger at der forbedre deres evner til at lægge på hjul.
Så alt i alt er træningsrullen et godt alternativ til den mere velkendte hometrainer.
Om det skal være en træningsrulle eller hometrainer du vælger, afhænger mest af hvad formålet med din træning er. Skal du primært bruge den som opvarmning og ønsker du oget kontrol over din cykel, er det klart en træningsrulle du bør vælge. Omvendt hvis du gerne vil have mulighed for at presse dig selv under træningen så er det i retning af en interaktiv hometrainer du skal overveje. De fleste motionister vil have god udnytte at begge dele, så det ene udelukker ikke det andet.
Både træningsrullen og hometraineren er fantastiske til at supplerer den daglige træning, hvis vejret står i vejen for træningen på landevejen. Eller man f.eks. ønsker at træne specifikt syregrænsetræning. Det er også noget lettere at styrer forskellige udholdenshedstest på enten hometrainer og træningsruller. F.eks. makspuls tetset hvor belastningen øges til trin indtil rytteren ikke kan mere. Disse typer test er nemmere at styrer indendørs da ydre faktorer derved er udlukket.
Ikke nogen ny opfindelse
Læs om en af de første træningsruller her
Træningsruller er ikke bare en nymodens opfindelse og man har faktisk brugt den i rigtig mange år. Helt nøjagtigt hvor langt man skal tilbage for at finde den første træningsrulle er svært at svare på – men her kan du fornøje dig med et billede af en af de langt fra nymodens træningsruller.